• Kontakt

 • Boka

Loading...
Skräddarsydda turer2020-04-22T08:37:38+02:00

Skräddarsydda turer

Skräddarsydda turer

Vi arrangerar skräddarsydda turer för grupper om 6 personer eller mer. Om du till exempel vill stanna längre eller kortare tid än vad våra standardturer räcker, fokusera på snorkling, lägga till lite dykning eller djungelvandring. Kanske också se paradisfåglar eller känguruer i djungeln?

 

Nästan allt är möjligt att arrangera, vi gör vårt bästa för att ge dig en extra fin upplevelse!
Se fliken Resplan ovan för ett exempel på en familjetur vi arrangerade som inkluderade både camping och boende på homestay.
Se fliken Detta ingår för att se vad som kan ingå i de skräddarsydda turerna. Kontakta oss så att vi kan diskutera dina önskemål i detalj.

Den skräddarsydda resplanen nedan gjordes för en familj som säsongen 2019-2020 ville utforska Misool. Den inkluderar både camping och boende på homestay. Det är också möjligt att bara välja boende på homestay, fokusera mer på snorkling, lägga till mer vandring, lägga till fler besök i byarna, lägga till ett längre besök i djungeln eller lägga till en dag då ni bara kopplar av på en vit strand till exempel. Nästan allt är möjligt, beroende på hur länge ni vill stanna eller hur mycket och vad ni vill göra. Vi ger er gärna exempel på variationer!

Detaljerad resplan
Frukost, lunch och middag ingår varje dag utom dag 1 (endast lunch och middag) och den sista dagen (endast frukost och lunch)

Dag 1 Transportdag
Vi träffas på hotellet Swiss Bel på morgonen. Färja från Sorong till Misool. Ankomst vid solnedgången till Yellu. Transport med liten båt till Panun homestay (1 h) Mörkt när vi anländer till Panun där ni får ert rum/era rum. Middag följt av information om säkerhet mm.

Dag 2 (paddlingsdag 1)
På morgonen tar vi båten till Balbulol. Vi besöker Gamfi, snorklar och äter lunch där. Vi utforskar centrala Balbulol på eftermiddagen, besöker också den trevliga stranden i västra Balbulol. Tillbaka till centrala Balbulol med några laguner, några klippmålningar, vi går till en liten sjö och tar ett bad om det finns tid. Vi paddlar också genom den vackra ”trippellagunen” och går till vårt basläger. Vi får all vår utrustning samt mat och vatten till lägret med båttransport, även vatten för dusch och lite frukt etc.
Ungefär 4-5 km paddling

Dag 3 (paddlingsdag 2)
Möjligt att simma och snorkla tidigt på morgonen. Vi utforskar östra Balbulol på morgonen, ser den enorma julgranslagunen och vandrar till en låg ås efteråt. Lunch med utsikt! Möjligt att upptäcka mer bra snorkling om vi stannar vid en lågvattenstrand efter åsen. Efteråt paddlar vi tillbaka samma väg om vi väljer den kortare vägen. Om vi vill paddla längre går vi runt Balbulols imponerande klippor till Gamfi och får en båttransport därifrån till våra tält i baslägret. Möjligt att också paddla tillbaka till baslägret eftersom det inte är så långt, 2 km extra.
Ungefär 5 km eller 7 (9) km paddling.

Dag 4 (paddlingsdag 3)
Vi bryter vårt basläger och packar allt i väskor som ska hämtas med båt. Vi åker med båt från Damu eller ”Mango” ön och via Farondi till Wagmab där vi börjar i en skyddad vik eftersom det är ganska öppet här och starka strömmar runt alla dessa öar. Vi paddlar en skyddad väg för att upptäcka den “dolda lagunen, utforska en grotta och äta lunch där eller i passagen senare vid båten. Vi fortsätter längs Lenkafal och upptäcker de första lagunerna efter passagen. Vi åker med båt från passagen nära lagunerna till Namlol (6 km). All utrustning transporteras med båt till Namlol från Polasi. Vi sätter upp vårt basläger i Namlol.
Ungefär 5-6 km paddling.

Dag 5 (paddlingsdag 4)
Vakna upp i favoritlägret i Namlol och ta ett morgonbad i ”Blå hålet”. Vi tar det lugnt på morgonen. Vi snorklar på korallreven runt Namlol och utforskar klippformationerna nära Namlols blå hål. Innan lunch paddlar vi tillbaka en liten bit av Lenkafal till ett grunt sandområde med en strand för lunch. Vi utforskar olika laguner, en med en klippmålning och några klippformationer och fina passager. Vi köper fisk till middag om det är möjligt.
Ungefär 5 till 7 km paddling.

Dag 6 (paddlingsdag 5)
Vi bryter lägret och tar båten till gruppen Lenmakana-öarna där vi paddlar en ganska skyddad och fin väg via julgranslagunen, klippmålningarna och en fladdermusgrotta. Vi möter båten på en fin strand för tidig lunch om möjligt. Om det är goda förhållanden går vi med båt och vandrar över till Lenmakana manetsjö för snorkling. Om förhållandena för maneter är sämre skulle vi istället kunna utforska grottan med den “gråtande damen”. Med båt till Yapap homestay. På eftermiddagen utforskar vi alla fantastiska karstklippor i närheten av Yapap. Tillbaka till Yapap homestay för middag.
Ungefär 5 till 6 km paddling

Dag 7 (paddlingsdag 6)
Vi paddlar eller tar båten till Dafalen där vi klättrar upp på en topp för att se den blå hjärtlagunen och den fantastiska utsikten över den inre skärgården. Efteråt paddlar vi vid hjärthålets klippor och ser en perfekt ”julgran”, blå hjärtlagunen med Dafalen-väggen och kikar på små grottor. Därefter åker vi med båt till Dapunlol. Lunch där och därefter klättrar vi upp på Dapunlol, den andra toppen för utmärkt utsikt. Vi paddlar tillbaka mot Yapap och passerar flera ”lekplatser”, de bästa klippmålningarna och fortsätter att utforska Dapunlols mycket labyrintiska klippområde. Vi tar båttransport eller paddlar hela vägen tillbaka till Yapap homestay. Ungefär 5 km eller 7 (9) km paddling.

Dag 8 (paddlingsdag 7)
Alternativ ”närområde”: Vi tar båten till den muslimska byn Usaha Jaya och utforskar byn, går till skolan etc. Vi fortsätter från byn med båt till en stor grotta/stort överhäng där vi äter lunch. Vi har kajakerna med oss ​​i båten och vi släpps av i Sunnmalalen där vi paddlar efter lunch och upptäcker den tätaste skärgården, kan besöka en eller två grottor och några fler klippmålningar. Båten hämtar oss före Dapunlol och transporterar oss tillbaka till Yapap homestay. Ungefär. 5 till 6 km paddling beroende på hur långt vi går.

Alternativ ”längre bort”: Vi åker med båtar långt upp i Blå floden och paddlar de sista 2 km till baslägret vi har i djungeln. Vi tar också flera uppfriskande bad i floden. Vi utforskar Clear River Arm med kajaker och vandrar i djungeln om vi har tid. Om det är högvatten kan vi också paddla i skogen som står i vatten. Transport med båt från Blue River till en manetsjö, en stor grotta på land och avslutar vår dag med en stor helig grotta som vi utforskar med kajaker. Kanske en av de mest spännande platserna för paddling i hela världen? Transport tillbaka till Yapap homestay med båt. Om vi har extra tid besöker vi en pärlfarm på vägen dit. Middag på homestayen.
Om ni väljer att inte ta någon båttransport alls paddlar vi denna dag i de närbelägna områdena som ni inte ännu sett och upprepar det bästa av Yapap.

Dag 9 Transportdag
Vi packar våra saker och tar båten tillbaka till Yellu tidigt på morgonen. Färja tillbaka till Sorong klockan 8 från Yellu. Lunch på färjan. Anländer till Sorong cirka klockan 13:30.
Resan är slut.

Priset för de skräddarsydda turerna kan täcka alla kostnader från den dag resan börjar med färjtur till Misool och till den sista dagen av resan (ankomst till färjterminalen i Sorong). Det är också möjligt att inkludera hotellboende i ett 4-stjärnigt hotell Sorong, måltider, guidade aktiviteter och flygplatstransfer/övrig transport i Sorong.

Resorna inkluderar normalt:

 • Färjetransport från Sorong till Misool och tillbaka
 • Boende på homestay och basläger under resan
 • All kajakutrustning (kajak, kapell, paddel, flytväst etc.)
 • Raja Ampat marinparkstillstånd (en del av tillståndet kan uteslutas om du har betalat tillståndet tidigare)
 • Erfarna engelsktalande guider
 • Frukost, lunch och middag ingår varje dag förutom dag 1 (endast lunch och middag) och sista dagen (endast frukost och lunch).

Normalt ingår inte:

 • flygbiljetter till Sorong och tillbaka och hotellvistelser och andra kostnader på väg till Sorong hotellboende i Sorong (kan ingå om du vill)
 • flygplatstransfer (kan ingå om du vill)
 • möjliga kostnader för visum eller flygplatsskatter
 • reseförsäkringar
 • vaccinationer
 • alkoholhaltiga drycker
 • fickpengar för souvenirer och annan personlig shopping
 • snorkelutrustning
 • WiFi, tvätterikostnader eller andra personliga utgifter

Du får en detaljerad specifikation per e-post före betalning.

Eftersom du bokar dina flyg till och från Sorong själv har du friheten att planera in andra aktiviteter före eller efter vår tur. Vi ger dig gärna tips om vad du kan se före och efter våra turer och hjälper dig med bokningarna vid behov.

VEM ÄR TURERNA FÖR?
Nästan vem som helst kan delta i våra turer, men du måste klara av värmen, solen och den höga luftfuktigheten. Vi hoppas att du har viss erfarenhet av att paddla en kajak i flera timmar i ett sträck och lite erfarenhet av camping om du vill bo i basläger. Enveckasturerna med boende på homestay och turerna med boende på en liveaboard passar också nybörjare och familjer med mindre barn.

VACCINATIONER & HÄLSA
Du måste fylla i vårt frågeformulär om din hälsa och eventuella mediciner innan resan. Detta är viktig information för guiderna i det osannolika fallet att något skulle hända dig under resan. Misool ligger isolerat och långt ifrån sjukhus och vård av västerländsk standard. Kontrollera också dina tänder så att du inte får tandproblem under turen.

Vaccinationer
Fråga alltid din läkare om råd angående de vaccinationer som behövs innan du reser

 • Vi rekommenderar att du vaccinerar dig mot Hepatitis A + B och kanske även Japansk encefalit (särskilt om du besöker andra platser i Indonesien innan du padlar med oss).
 • Raja Ampat är ett riskområde för malaria, men den är inte så utbredd. Vi rekommenderar ändå medicin som skyddar mot malaria. Det är bra att prova olika märken av förebyggande läkemedel hemma innan du reser så att du vet om medicinen ger dig otrevliga biverkningar. Det är mycket individuellt hur läkemedlen påverkar dig.
 • Att undvika myggbett är det enda skyddet som finns mot denguefeber, så ta med skyddande kläder och ett bra insektsmedel.
 • Du bör också överväga tyfoidvaccin och koleravaccin (koleravaccinet kan också skydda dig mot ”turistdiarré)
 • Kontrollera att din stelkrampsvaccination är i kraft.

Hygien
Handhygien är av största vikt när du reser i Raja Ampat. Var försiktig med okokt mat och frukt utan skal.

Medicinsk utrustning
Våra guider har ett stort urval läkemedel och utrustning för första hjälpen med sig på varje resa. Vi har också mediciner som fungerar för flera tropiska sjukdomar, magproblem, hudproblem, sår, bett och så vidare. Det är dock viktigt att du tar med dig tillräckliga mängder av alla specifika mediciner du behöver, och att du kontrollerar att det är lagligt att ta med dem till Indonesien.

Räddningsplan och evakuering
Vi har en räddningsplan som vi uppdaterar kontinuerligt. Om en deltagare måste evakueras omgående kan vi använda en transport med motorbåt till sjukhuset i Sorong. Evakueringen kan också utföras med expressfärjan om färjan avgår den dagen (endast 3 dagar per vecka). Du bör vara medveten om att det är svårt att ordna en snabb evakuering från Misool till Sorong. Räkna med 12 timmar om vi får en motorbåt från Sorong och tidtabellen för expressfärjan inte matchar. Om vi ​​har ett verkligt akut behov av evakuering är en motorbåt det enda mer pålitliga alternativet. Möjligheten att få en helikopter är nära noll. En helikopter är troligtvis inte snabbare än en motorbåt. Det uppkom en nödsituation i oktober 2019 då en person som vandrade ensam på Misool (inte vår kund) hade problem och skickade ett SOS, men ingen helikopter kunde flyga in på flera dagar! Det finns också mycket få platser att landa, utom på byarnas fotbollsplaner. Stränderna är få och för små/smala och för nära träd. Det finns en lokal byläkare för icke-akuta fall. Guiderna har utbildning i första hjälpen, och en har militär expeditionsutbildning för akuta fall och evakuering.

SOL OCH SOLSKYDD
Solen är riktigt stark nära ekvatorn så se till att ta med en flaska god solskyddsmedel. Använd korallvänliga solskyddsmedel eller solskyddsmedel som inte skadar livet i havet. Kontrollera att produkterna inte innehåller oxibenson eller octinooxat eftersom dessa förstör koraller och skadar marint liv. Produkter med nanozink anses dåliga för hälsan. Vi rekommenderar märket Aethic sôvée 40 utan pigment eller andra produkter med ren titanoxid/zinkoxid som solskyddsmedel. Vi har använt Aethic sôvée 40 under flera säsonger och det har varit väldigt bra, hållbart och vattentåligt. Det används av surfare och är inte oljigt, fett eller klibbigt och lämnar inte vita märken på kläder etc.

Aethic sôvée spf 40 https://aethic.com/product/aethic-sovee-40spf/

Du bör också skydda dig mot solen med blusar med långa ärmar och byxor med långa ben. En bra vidbrättad hatt rekommenderas också.
Mer om kläder se PERSONLIG UTRUSTNING samt KLÄDER OCH KULTUR.

PASS & VISUM
Se till att ditt pass är giltigt i mer än 6 månader när du kommer in i Indonesien. Personer från EU får visum i 30 dagar gratis vid gränsen. Det är också fallet för medborgare från 140 länder inklusive Storbritannien, Schweiz, Norge, USA, Australien, Kanada och Nya Zeeland. Observera att du inte kan förlänga gratisvisumet du får vid gränsen utöver en 30-dagars vistelse.

Om du tänker stanna i Indonesien längre än 30 dagar måste du köpa ett visum vid ankomst som är giltigt i 30 dagar och kan förlängas en gång i ytterligare 30 dagar. Ett alternativ är att ansöka om turistvisum på din lokala indonesiska ambassad innan du reser (för en 60-dagars vistelse, och det kan förlängas två gånger med 30 dagar). Vi rekommenderar att du kontrollerar alla detaljer med den indonesiska ambassaden i ditt land eftersom reglerna kan ändras med kort varsel.

RESEFÖRSÄKRING
Du måste ha en giltig reseförsäkring som försäkrar dig under kajakpaddling utomlands om du till exempel blir sjuk, hamnar i någon olycka eller förlorar din utrustning eller ditt bagage. Vi har inga försäkringar för våra gäster, så det är viktigt att du ser till att du är ordentligt försäkrad innan din resa. Vi kommer att kräva bevis på din försäkring före din avgång.

PERSONLIG UTRUSTNING
Du kommer att få en mer detaljerad utrustningslista innan resan.

 • Solhatt eller tropisk hatt
 • Mörka solglasögon
 • Vattenblåsa för vår flytväst. En 1,5-liters blåsa är den bästa storleken, max 2 liters blåsa. Alternativet är flera plastflaskor.
 • Paddelhandskar (korta eller heltäckande)
 • Tropiska kläder, täcker hela kroppen vid behov
 • Badkläder, täcker hela kroppen vid behov
 • Eventuellt lätt regnjacka
 • Korallskor för kajakpaddling/simning (Camaro Coral Sea är bra)
 • Sandaler, flip-flops, Crocs eller liknande skor för basläger (tillval)
 • Ventilerade joggingskor eller tåskyddade sandaler för vandring (Keen H20 är ett bra märke)
 • Sittdyna för kajaksitsen om du vill sitta mer bekvämt
 • Vattentäta väskor för kläder och personliga saker som böcker, elektronik etc. (behövs bara en liten påse för elektronik om du bor på homestay)
 • Vattenpåsar/behållare totalt 15-20 liter (behövs endast om turen är unsupported).
 • IKEA FRAKTA, 2-3 blå bagage påsar med dragkedja. Du behöver dem för att transportera utrustningen ut till Misool, för att lagra din utrustning i lägret och i kajaken. Också användbar som en stor ryggsäck (behövs endast om du ska bo i basläger)
 • Kudde med örngott (behövs endast om du ska bo i basläger)
 • Silkeslakan t.ex. Sea to Summit med stretchinsatser passande Exped LXW madrass (197x77x12 cm) (behövs endast om du ska bo i basläger)
 • Flygfilt eller liknande, t.ex. IKEA VITMOSSA (behövs endast om du ska bo i basläger)
 • Pannlampa (gärna med uppladdningsbara AA- eller AAA-batterier)
 • Snorkelutrustning
 • Resehandduk för simturer/snorkling då du paddlar. Normal handduk finns på homestayen
 • Toalettväska med allt för personlig hygien/tandvård/mediciner etc.
 • Korall- och marinsäker solskydd VIKTIGT: inget med oxibensone eller oktinoxate
 • Myggmedel
 • Malariaprofylax
 • Vattenflaskor (om du inte har en vattenblåsa för flytvästens ficka)
 • Bestick, till exempel en lång sked Sea to Summit eller annat märke (behövs endast om du ska bo i basläger)
 • Tallrikar för fisk/ris och frukost (behövs endast om du ska bo i basläger)
 • Fiskeutrustning om du vill fiska

PADDLINGSUTRUSTNING
Kajakerna vi använder under turerna är polyeten Whisky 16 versioner från Swedish Point 65. Vi har också Point 65:s dubbelkajak Doubloon i polyeten för turer med båtsupport. Under säsongen 2020/2021 kommer vi att också att ha några kompositkajaker. Vi har några större Whisky 18, de passar långa personer över 1,95 cm. Vi kommer också ha den roliga dubblekajaksversionen DoubleShot för par och familjer. Denna större dubbelkajak är så nära du kan komma en singelkajak. Några små Cappuccino-kajaker som är lämpliga för små eller unga personer finns också. Alla kajaker är designade av Nigel Foster utom Doubloon. Paddlarna är lätta paddlar (Point 65 SuperTourer, Nigel Foster GS, Kayak Sport Sea Touring, Epic Mid Wing full carbon etc.). Vi kommer också att få några grönländska paddlar av Gear Lab för säsongen 2020/2021. Flytvästarna av god kvalitet är designade av Nigel Foster och har en ficka för en vattenblåsa och flera fickor för radio, kameror etc. Vi har flytvästar i 3 olika storlekar. Kapellen är alla i nylon med justerbart midjeband. Vi har walkie-talkies som passar i flytvästens ficka för alla deltagare. Guiderna har kombinationsradios för att säkerställa god kommunikation och guidning under paddlingen.

KARTOR
Det finns inga andra bra användbara kartor för Misool utom satellitkartor. GPS-kartor eller sjökort kan inte användas, eftersom de inte stämmer alls. Om du vill skriva ut några kartor bör du använda satellitkartor. Se till exempel Google Earth, eller för bättre färg och kontrast Apple Maps (välj satellit). Ta skärmbilder av ökedjan i Apple, eller skriv ut direkt från Google Earth, vilket är lättare. Vi kan skicka en länk till satellitkartor som vi har förberett för dig. Du måste ta med dig ett eget kartfodral.

KLÄDER OCH KULTUR
Västra Papua är inte något speciellt strikt muslimskt område. Kvinnliga deltagare behöver inte täcka mer än hemma, och våra muslimska kajakguider är redan vana vid ”svensk nakenhet”. Byt inte kläder och exponera dig själv på båten eller vid stränderna. Bikini/shorts är ok när man campar och i Sorong är normala sommarkläder lika bra som hemma.

VÅRA GUIDER OCH ASSISTENTER
Vi har de bästa kajakguiderna i världen, och du kommer att älska dem också! Våra två indonesiska kajakguider talar utmärkt engelska. De är unga, mycket erfarna paddlare och guider och vana vid västerländska deltagare. En eller båda leder turerna, beroende på hur många deltagare turerna har. På vissa turer kommer de att ha sällskap av våra gästguider. Nigel Foster och hans fru Kristin Nelson deltar i på 2-3 turer varje år. Den svenska äventyraren Sören Kjellkvist guidar också årligen turer för oss i mars och april. Nicklas Millegård, som är grundaren av Millekul Adventures, kommer också att guida några turer. Läs mer om alla guider på sidan OM OSS.

Guiderna tar alltid de slutliga besluten om rutten beroende på vädret och andra omständigheter. Guiderna förhandlar med lokalbefolkningen och svarar på alla dina frågor. Tveka inte att informera guiderna om du har några hälsofrågor under resan som behöver uppmärksamhet. Vi har också assistenter från de lokala byarna. De deltar i paddlingen och hjälper till att sätta upp lägren, göra mat, städa och andra nödvändiga saker. Vänligen respektera att de indonesiska guiderna och assistenterna ibland kan behöva en egen stund för att be.

KOMMUNIKATION

Internet och telefoner
Signalstyrkan är utmärkt i områdena runt Sorong. På färjan halvvägs ut till Misool kommer 4G-nätet att försvinna. I Misool kan du få in 3G i vissa byar, men mestadels bara en långsam GPRL-signal eller ingen signal alls. Det finns med andra ord inget behov av att köpa ett lokalt SIM-kort för din telefon, såvida du inte planerar att stanna längre i Raja Ampat eller andra delar av Indonesien.

Telkomsel är för närvarande den enda nätverksleverantören i Raja Ampat. Telkomsel marknadsför olika SIM-kort, men de vanligaste förbetalda är SIMPATI och HALO. HALO är endast för data.

Satellittelefoner
Guiderna har 2 satellittelefoner med sig på turerna. Du får numren till telefonerna före resan ifall din familj eller vänner behöver kontakta dig (endast för att skicka meddelanden, inga samtal). Om du vill skicka ett sms eller ringa ut är det möjligt för en extra kostnad på 0,50 USD per sms och 2 USD/minut för ett röstsamtal.

PENGAR OCH BANKOMATER
Du behöver inte mycket kontanter om du inte dricker mycket öl och köper många souvenirer. Så med ett uttag på 2,5 miljoner IDR klarar du dig i regel bra i början av turen. Det finns många pålitliga bankomater i Sorong som fungerar med Visa och MasterCard. Du bör använda uttagsautomater som ger dig 100 000 IDR-sedlar, med ett uttag på högst 2,5 miljoner IDR. Se till att det finns en dekal som anger 100 000 Rp. Uttagsautomaten fungerar på engelska när du använder ett utländskt kort. Våra guider kan hjälpa dig om du behöver hjälp. Du kan också ta ut pengar i bankomater i Jakarta eller Makassar.

ALKOHOL
En öl på hotell kostar cirka 70-80 000 IDR, på en restaurang cirka 50 000-60 000 IDR för 330 ml. På en stormarknad cirka 25 000-28 000 IDR per 330 ml. Lägg till 10 000 mer för en större 500 ml öl på en restaurang och 5 000-7000 mer på en stormarknad. Det är trevligt att köpa lite öl eller kanske Radler om du campar i jungeln eftersom du där kan kyla burkarna i Blå floden. Priserna för drycker är de samma i butiker och restauranger.

SOUVENIRER OCH INKÖP

Souvenirer
Souvenirer i Misool som halsband i pärlemor kostar cirka 200 000 IDR vardera. Vi säljer specialdesignade kajakfigurhalsband, fråga våra guider om du vill veta mer. Sarongs har varit en populär souvenir i Misool byarna och de kostar från 50 000 IDR vardera. Du kan också köpa extra snacks, kex och kall dryck i bykioskerna, de kostar cirka 10 000 IDR vardera. I Sorong kostar T-shirts och traditionella Papua-väskor cirka 100-150 000 IDR. Halsband med snäckskal etc. 40-50 000 IDR. Härliga Papuanska Batik-skjortor kostar mellan 250 000 och 400 000 IDR. De säljer också fina kjolar, blusar, klänningar eller dukar med samma papuanska batikmönster. Du kan även köpa löst tyg per meter. En machete kostar 150 000 till 200 00 IDR. Naturligtvis finns det mycket dyrare souvenirer som krokodilväskor eller pärlhalsband osv. På den lokala marknaden kan du hitta nästan vad som helst. Köp inte souvenirer tillverkade av hotade arter.

DRICKS
Guiderna och assistenterna har rättvisa löner och förväntar sig inte dricks. En extra present uppskattas ändå alltid om du gillar deras arbete. Du kan också ge dricks åt båtmännen, 100 000 Rp vardera (1-2 av dem) om du vill. Dricks bör betalas i rupiah eftersom möjligheterna att växla utländsk valuta är begränsade i Raja Ampat.

GÅVOR TILL BYSKOLORNA
Det är möjligt att göra bybesök under turerna (en muslimsk och en kristen by). Skolorna har begränsad budget och saknar många skolsaker. De har särskilt frågat oss om vi kunde hjälpa dem med sportutrustning och engelska böcker med bilder för de minsta barnen 6 till 8 år. Andra typer av skolutrustning (världskartor, pennor, hopprep etc.) uppskattas också.

BOENDE UNDER TURERNA

Hotell och homestays
Det är möjligt att inkludera överanttning på ett mycket bekvämt 4-stjärningt hotell i Sorong (Delux Rooms). Rummen är för 2 personer (max 3 personer med en extra säng). Singelrumstillägg tillkommer om du inte vill dela rum.

I Misool kan man bo på två olika homestays. De är enkla byggnader i traditionell stil med sängar eller våningssängar och delade badrum med en delad toalett och färskt vatten i en tank för dusch. Panun Paradise ligger på en ö medan Yapap homestay är byggd helt över vattnet och har ingen strand. Rummen delas av 2 till 4 personer. Homestayens ägare bjuder gästerna på en enkel frukost, lunch och middag. Måltiderna är traditionella och består av ris, fisk eller kyckling och ofta ingår ägg, frukt och grönsaker.

Baslägren
Du kan också välja att att campa i fem olika basläger. I baslägren sover vi på 12 cm tjocka Expeed basecamp-madrasser (197×77 cm) i Hilleberg-meshtält med tarpar som regnskydd. I tälten har vi en fläkt och ett batteri som du också kan använda för att ladda dina telefoner och småelektronik som kameror. Vi laddar de stora batterierna i tälten med marina solpaneler. Toalettgropen och ”duschen” ligger i skogen nära lägret. Vi äter Lyofoods högkvalitativa frystorkade mat eller/och köper fisk och skaldjur från de lokala fiskarna om möjligt. Du får också kaffe, te, ägg, snacks och frukt. Vi använder flera Primus gaskök med hög kapacitet för att koka vatten och steka fisk etc.

VATTNET PÅ TUREN
Vi tillhandahåller allt dricksvatten du behöver under turerna. Det mesta av dricksvattnet, som filtrerats och UV-behandlats, köps från en lokal vattenanläggning i behållare som rymmer 19 liter. I baslägret i djungeln använder vi Katadyn-filter för att rengöra sötvattnet som tas från en källa i skogen. Vi förser dig med en liten flaska som du kan återfylla. Vi köper inga andra vattenflaskor för engångsbruk på grund av miljöskäl. Drick inte vattnet från kranen på hotell, homestays eller restauranger.

LÄMNA INGA SPÅR ELLER NÅGOT AVFALL
Vi strävar efter att minimera mängden avfall vi producerar på våra turer. Allt avfall som vi producerar då vi bor i basläger och homestayerna, och allt skräp som vi kan plocka när vi paddlar, transporteras till vår hembas på ön Panun. Vi samarbetar med Bank Sampah Sorong Raya (Waste Bank) för att organisera hanteringen av vårt avfall. Varje månad hämtar deras rangers vårt sorterade avfall från Panun. Avfallet transporteras till Sorong och sorteras och behandlas korrekt. Det enda vi lämnar efter oss är fotavtryck i sanden och foton på våra minneskort!

ELEKTRONIK OCH HUR DU SKÖTER DEN
Elektronisk utrustning, som kameror och mobiltelefoner, kan skadas allvarligt av det salta vattnet, den höga luftfuktigheten och sanden. Vi rekommenderar att du bara använder vattentäta kameror i kajakerna. De ska sköljas noggrant i färskt vatten om de används när du snorklar eller paddlar. Överväg att ta med en separat vattentät väska till kameran och några kiselförpackningar för att torka ut fukten som kan komma i kameran. All elektronisk utrustning och batterierna som vi lånar åt dig under turen bör alltid förvaras i vattentäta påsar när de inte används.

SNORKLING
Raja Ampat har så mycket liv under ytan och är en av de bästa platserna att snorkla i hela världen! Du måste ta med din egen snorkelutrustning (mask och fenor) om du vill snorkla. Vi har tid att snorkla minst en gång om dagen. Ibland kan vi hoppa i direkt från kajaken.

FARLIGA DJUR
Även om dina chanser att möta verkligt farliga varelser är mycket låga, bör du alltid vara försiktig när du utforskar. Rör aldrig vid några spindlar, krabbor, bläckfiskar, maneter eller ormar om du råkar stöta på en.

Gå aldrig barfota: Om du utforskar sandlägenheter eller kalkstenar vid lågvatten bör du aldrig vara barfota. Det finns massor av djur som rockor och stenfisk som ligger dolda i grunt och väntar på att vattnet ska återvända.

Saltvattenskrokodiler: Om vi paddlar upp i mangroven i Misools djungel finns det en liten möjlighet att se några små saltvattenskrokodiler. Vi är dock mycket försiktiga och simmar aldrig i mangroven.

Havsormar: Det är möjligt att du kan stöta på en havsorm när du snorklar och även om vissa är mycket giftiga, de är inte aggressiva. Håll dig lugn och låt inte ormen känna sig hotad så är det ingen fara.

Ormar: Vi har nästan aldrig någonsin stött på ormar i Misool, men det är alltid bra att vara försiktig när vi går i djungeln.

Brännmaneter: Under alla våra resor har vi bara en gång haft ett fall att en person som stått på grunt vatten i en lagun blivit bränd av en kubmanet (box jellyfish), så kubmaneter är inte vanliga i Misool. Vi har hett vatten och vinäger och kan ge första hjälpen om detta händer igen. Att ha täckande kläder då du snorklar är ett bra skydd mot eventuella brännmaneter.

PROBLEM, förseningar och frågor
Problem i sista minuten?

Kontakta Millekul Adventures på telefon 72 540 2131
Skype: nicklas@millekul.se

Hur bor vi på paddlingen?2020-06-10T16:37:39+02:00

– Vi bor i tropiktält (i mesh) med en regntät tarp över. I tälten har vi 12 cm tjocka liggunderlag med kudde, sidenlakanpåse på madrassen som du kompletterar med din egna flygfilt för svalare nätter. I tältet har vi också en liten batteriladdad fläkt som kyler ner på natten.

  Intresserad av följande resor: (obligatorisk)
  nummer, datum eller kategori/kategorier

  Recensioner

  Vilken resa! Vi deltog i turen utan båtsupport och älskade det helt. Jag är en medelmåttig paddlare men reste med min styvmamma som var nybörjare. Vi hade inga problem. Som sagt måste du klara av med den varma och robusta campingen. Resplanen var en dröm. Värt att titta på videon på deras webbplats. Snorklingen var fantastisk! Ett par promenader till utsiktsplatser! Simmade i en sjö med sötvatten med icke-brännande maneter. Paddlade upp en flod för att sova i djungeln. Vattnet var underbart! Guiderna var fantastiska. Deras utrustning var av högsta kvalitet. Maten var frystorkad. När du kommer dit kommer du att se varför det är för varmt och avlägset för att ha annan mat. Jag blev också imponerad av vilken bra karriär detta ger för de 3 guiderna.
  Rebecca Sheeran från Alaska (mars 2020)
  Åkte dit, Misool i feb/mars 2018. En riktig äventyrsresa som jag rekommenderar varmt. Cool!
  Göran Elfverson från Uppsala, Sverige
  Jag har varit till Misool två gånger och paddlat med Millekul. Första gången tre veckor 2017 och jag bara älskade dem, en helt magisk upplevelse. Det var därför jag åkte tillbaka och gjorde en tre veckors kajakpaddling 2019. Kan verkligen rekommendera Millekul.
  Henric Månsson från Kristianstad, Sverige
  Om du har råd med kostnaden? Detta är en ”en gång i livet” -upplevelse! Ingen tar dig närmare underverken i karstöparadiset Misool. Från den dag du sätter din fot på flygplatsen i Sorong i Västra Papua, Indonesien är allt betalt, och allt tas om hand. Fyrstjärnigt hotell i Sorong. Marinparkstillstånd, alla transporter, logi, mat och snacks. Indonesiska engelsktalande och internationella paddlingsguider. Och de känner verkligen till området och det lokala folket. Jag blev också imponerad av utrustningen: svenska märkeskajaker och -tält. Höjdpunkter var havssköldpaddor vid Panun-grottorna, manetsjöarna, korallreven och labyrinten av karstöar; och du är mitt i allt. Kom bara ihåg att ta med tillräckligt med solkräm och myggmedel.
  Sigurd Wenneberg från Oslo, Norge
  Allt var kanon! Helnöjd med min tripp och jag tror att du (Millekul Ab red. anm.) har fått samma respons från övriga deltagare. Gruppen kom fantastiskt väl överens från första stund och vi hade det riktigt bra tillsammans hela tiden. Skildes åt som mycket goda vänner!
  Thomas Olsson från Helsingborg, Sverige
  Det är svårt att nämna bara ett favoritögonblick från denna resa eftersom allt var så vackert. Guiderna på vår tur var utmärkta, och vi kände oss trygga och omhändertagna. De förutsåg våra behov och gav oss en underbar upplevelse! Om du är angelägen om att utforska orörda hav och vill ha ett äventyr där du också utforskar din själ, är denna arrangör definitivt för dig! Jag skulle absolut rekommendera Millekul Adventures, och planerar att åka tillbaka för en längre tid.
  Mary Fitzgerald från Alaska (mars 2020)
  Till toppen