Raja Ampat och dess invånare

Raja Ampat består av över 1500 öar med en sammanlagd yta på cirka 40 000 kvadratkilometer. Tre världshav möts i området vilket gör att biodiversiteten i vattnet är den högsta i världen. Ett fantastiskt resmål för alla som älskar livet under ytan.

Namnet Raja Ampat härstammar från den lokala mytologin och berättelsen om en lokal kvinna som hittar sju ägg. Fyra av de sju äggen kläcks och de blir kungar över de fyra större öarna. De tre andra äggen blir till ett spöke, en kvinna och en sten.

Fram till mitten av 1900-talet hade Västra Papua mycket lite kontakt med den yttre världen. Sedan dess har holländarna, och numera indoneserna, tagit området i besittning. Invånarna i Raja Ampat är främst kristna, men i Misool, som ligger i södra delen av Raja Ampat, är de flesta invånarna muslimer. Man blir i allmänhet mycket vänligt bemött i området.

Få förstår engelska, men de flesta talar indonesiska, trots att de sinsemellan helst talar något av de papuanska språken. Turismen ökar i området, vilket ger ökade inkomster för de lokala invånarna men också möjligheter att bättre skydda områdets naturvärden.

All mark ägs av byarna och någon allemansrätt finns inte. För att övernatta på öarna måste tillstånd erhållas från byborna.

Vädret

Misool ligger nästan på ekvatorn och det gör att området inte är utsatt för tropiska stormar. Regnperioden sträcker sig från maj till september, och mellan juni och augusti blåser det mycket. Då är också resorten stängd eftersom vädret i allmänhet är för blåsigt för att man ska kunna åka båt.

Från oktober till april är det i allmänhet mycket torrare i området trots att regnskurar kan förekomma. Då blåser det också mycket mindre och många dagar är det helt lugnt. Medeltemperaturen ligger kring 30 grader och luftfuktigheten är hög. Vattentemperaturen är cirka 27 grader.

Naturen

Skärgården, som består av spännande branta karstklippor har få sandstränder och brist på sötvatten. Sandstränderna är dock tillräckligt många för en längre paddlingstur. Största delen av öarna är obebodda, ofta beroende på bristen av bra stränder. Det betyder å andra sidan att området inte är speciellt exploaterat och att djurlivet är rikt.

Det finns bara en lyxigare resort i södra Misool och fyra så kallade homestays i hela området. Ägarna till resorten har instiftat en No Take-zon med fiske- och jaktförbud. Inom området patrullerar vakter för att skydda området. Sedan området instiftades har biomassan av fisk tredubblats. Det är möjligt att paddla i kokande tonfiskstim! På öarna träffar vi bland annat på varaner, krabbor av olika slag och mycket fåglar. På grund av de rika fiskstimmen finns det mycket örnar i området.

Vid stränderna ser man fiskstim och revhajar. I området förekommer däremot inga vithajar. När man snorklar eller dyker finns det inget slut på allt man kan se, allt från clownfiskar till jättelika grouper-fiskar. Spännande är också att snorkla i brackvattensjöarna med maneter som finns på några av Misools öar. Av världens 13 jellyfish-sjöar finns hela tre i Misool.

Mellan öarna kan det tidvis strömma kraftigt, men inte värre än att man kommer sig över och kan beundra virvlarna och de små vågorna som uppstår. Skärgården är tät och den längsta överfarten är cirka 3 kilometer. Tidvattensskillnaden är en till en och en halv meter.