• Kontakt

 • Boka

Loading...
Avancerad kajaktur med camping & vandring2020-06-04T09:23:28+02:00

Avancerad camping och vandring

– 15 dagar / 11 i kajak

Avancerad camping och vandring

NYHET!

Datum: 28 mars till 9 april 2021.
En tvåveckors tur med camping (första och sista natten bor vi i homestay). En helt ny rutt som tar dig till de mest avlägsna öarna samt upp i den djupa djungeln på Misool. Endast för mer erfarna paddlare och personer som är vana att bo i tält. En del vandring i djungeln ingår med möjligheter att se olika arter av paradisfåglar, skogskänguru, vildsvin och mycket mer. Möjlighet till båtsupport vid behov.
Turen lämpar sig också för dem som vill återvända till Misool och uppleva mer av den fantastiska naturen, både över och under ytan.
Tag kontakt, vi berättar gärna mer!

Guider:
Indonesiska guider som talar god engelska.
Pris: 24 900 SEK 2450 EUR per person.

Resplanen i ett nötskal för vår avancerade 2-veckorsresa

För en mer detaljerad resplan, se nedan.
Observera att resplanen är preliminär och kan variera beroende på väderförhållanden.

dag 1 Ankomst till Sorong, incheckning på hotell, sightseeing, turgenomgång, ankomstmiddag
dag 2 Transport till Misool och Panun homestay.
dag 3-4 Paddling * från Panun homestay till de yttersta ”Turtle” öarna. Vi utforskar orörda korallrev och djungel, långa stränder, grotta med flygande hundar etc. Du campar 2 nätter i 1 basläger.
OBS: endast om vädret är bra! Plan B är att utforska ögruppen Balbulol.

dag 5-10 Vi paddlar * längs södra ökedjan med karstklippor. Vi ser bl.a. en hajmatningsstation, korallrev, laguner, manetsjö, klättrar upp på toppar etc. Det är mycket bra snorkling hela vägen. Totalt 6 nätter camping i 5 läger.
dag 11-12 Resa * till 2 byar följt av kajakpaddling i ”Great River” och camping långt upp i djungeln. Vi utforskar ”Great River” med kajak och vandrar i djungeln och bergen, ser vattenfall, gamla bosättningar av Matbat-människor och mycket djurliv. 2 nätter camping i 1 basläger.
dag 13 Paddling * nedför floden och båttur till en homestay nära Yellu för avkoppling.
dag 14 Transport till Sorong, sightseeing, avslutningsmiddag och hotell.
dag 15 Lite sightseeing före lunch. Hemfärd.

* Vi har båtsupport vid långa överfarter och transportsträckor

Detaljerad resplan

Frukost, lunch och middag ingår varje dag förutom dag 1 (endast lunch och middag) och dag 15 (endast frukost och lunch).

Dag 1
Du anländer till Sorong på morgonen eller efter lunch. Vår förare möter dig på flygplatsen. Check in på Swiss Bel Hotel om du anländer på eftermiddagen. Våra guider möter dig i lobbyn vid ankomst. Lunch är möjlig för dig som vill ha en traditionell bakso eller mie ayam. Vi möts alla i lobbyn klockan 16.00. Vi tar en taxi till briefing och middag. Vi har normalt lite tid före eller efter middagen för att göra lite personlig shopping i Sorong.

Dag 2
Dags att packa om all din utrustning på hotellet. Du måste checka ut före 9.00. Expressfärja till Misool klockan 10.00. Enkel lunch på färjan. Vi anländer till byn Yellu på eftermiddagen efter 15.00. Transport med liten båt till Panun homestay (1 timme). Test av kajaker och kompisräddning om vi har tid. Middag följt av demonstration och packning av utrustning. Du bor på Panun homestay i 1 natt.

Dag 3 * (paddlingsdag 1)
Vi tar båten till en av de små ”Turtle Islands” där vi testar kajakerna och gör räddningsövningar om vi inte gjort det dagen innan. Tid för snorkling. Vi inrättar vårt basläger vid lunch. På eftermiddagen paddlar vi i närområdet och utforskar små paradisöar, några med vackra sandstränder. V kommer att se många havssköldpaddor.
2 nätter camping i detta basläger.
OBS endast om vädret är bra!

Cirka 10 km i tomma kajaker.

Dag 4 (paddlingsdag 2)
Om vi ​​har många snorklare startar vi dagen med fantastisk snorkling på ett av de bästa orörda korallreven med mycket klart vatten. Vi paddlar till ”Great Turtle Island” och promenerar på de långa obebodda stränderna som är orörda av människor. Perfekta äggläggningsplatser för de hotade gröna sköldpaddorna och Hawkbill-sköldpaddorna. Kanske kan de lokala parkvakterna visa dig hur man släpper ut babysköldpaddor i det fria. Om det är möjligt på grund av vädret kan vi paddla runt hela ”Great Turtle Island” med orörd tät djungel och många stränder. Ett lunchstopp med bra snorkling. På eftermiddagen besöker vi en grotta med stora flygande hundar. Övernattning i baslägret. OBS endast om bra väder!

Cirka 15-20 km med tomma kajaker.

Plan B för dag 3-4 (paddlingsdag 1-2)
Om vädret är dåligt och det inte är möjligt att nå de mycket avlägsna ”Turtle Islands” kommer vi istället att paddla från Panun och inrätta ett basläger i Balbulol-ögruppen. Vi kommer att utforska dessa fantastiska öar i två dagar med likaså bra snorkling, många laguner, stora julgranar och vandring upp på åsen. Vi kan besöka fiskarbosättningen, simma i marina sjöar etc.

Dag 5 * (paddlingsdag 3)
Vi plockas upp med båt och transporteras till östra änden av South Island-kedjan. Vi inrättar vårt läger nära en hajmatningsstation och du kan uppleva många revhajar. Vi träffar parkvakterna som berättar om bevarandet av korallrev. Vi paddlar runt de närliggande öarna och har riktigt bra tillfällen för snorkling. 1 nattcamping.

Cirka 10 km med tomma kajaker.

Dag 6 (paddlingsdag 4)
Vi börjar vår “riktiga” kajaktur genom att ta ner lägret och packa kajakerna för en lång sträcka utan båtsupport. Med fullpackade kajaker paddlar vi förbi flera öar som är paradis för dykare. Vi gör 2 st 3 kilometer långa överfarter mellan öar. Vi äter lunch med fantastisk snorkling på en liten strand. Efter lunch passerar vi den enda dykresorten i Misool och paddlar cirka 2 km över till lagunen som vi kallar ”Crazy jumping fish”. Vi kommer till vår fina strand och sätter upp lägret med en vacker solnedgång. 1 nattcamping.

Cirka 20 km med fullastade kajaker.

Dag 7 (paddlingsdag 5)
Vi packar ihop vårt läger och fortsätter att utforska ökedjan västerut. Idag börjar vi paddla vid några små öar och tar oss över till större öar med några laguner. Här kommer vi att vandra till toppen av ”Love lagoon”, och om förhållandena är bra kan du också besöka en manetsjö.

Lunch med bra snorkling. Efter lunchen har vi en 4 km överfart till Segaf Islands där vi fortsätter att utforska några laguner, eller åker direkt till en liten ö där vi sätter upp vårt läger på en mycket fin solnedgångstrand. 1 nattcamping.

Cirka 15-25 km med fulla kajaker beroende på ruttval och hur många aktiviteter vi genomför.

Dag 8 (paddlingsdag 6)
Den här dagen kan du börja med att snorkla länge. Vi kan koppla av på morgonen på denna vackra plats. Senare, efter att vi tagit ner lägret, fortsätter vi att utforska Segaf-öarna med laguner och några trevliga sandstränder. Lunch med snorkling i andra änden av Segaf Islands. Efter lunch gör vi ett 3 km hopp över till Wayil Islands eller ”lilla Wayag” från Misool. En underbar liten ögrupp med karstöar med sockertoppar, några julgranar och flera laguner. Vi utforskar detta in och ut, sedan fortsätter vi till en liten närliggande ö för att inrätta ett läger. 1 nattcamping.

OBS! Detta är vår “extra dag” och om vädret är dåligt kan resplanen ändras för denna dag.

Cirka 15 km med fulla kajaker

Dag 9 (paddlingsdag 7)
Idag kommer vi att börja med att genomföra den längsta överfarten under turen, 10 km öppet vatten och ytterligare 2 km tills vi når en säker strand vid ”Great Island”. Så den första halvan av dagen kommer att gå till denna överfart. Om det är dåligt väder, kraftig vind och stora vågor har vi möjlighet att be om båttransport. När vi har kommit till ”Great Islands” trygga och mycket vackra strand kommer vi att äta lunch och koppla av ett tag. Snorkling är ett annat sätt att njuta av platsen. Efter att vi har fått tillbaka krafterna kommer vi att utforska norra kusten med många fina stränder och några laguner. Vi tar en paus på en strand, kanske ett snorklingsstopp. Efter att ha gjort 10 km mer är vi vid den västra änden och sätter upp ett basläger och har återigen en fin solnedgång!

2 nätter camping på denna strand.

Cirka 25 km med fulla kajaker.

Dag 10 (paddlingsdag 8)
Vi utforskar den fantastiska stora lagunen vid Great Island med blå mangrove, kanaler, marina sjöar, mycket höga berg etc. Lunch på en liten strand följt av fantastisk snorkling. Det här är första gången som vi snorklar bland blå mangrove- och korallväggar vid djupa blå hål. Vi kommer också att paddla upp i den täta djungeln under ett högt berg. Detta blir en spännande avslutning på vår paddlingstur längs den södra ökedjan. Det är inte många västerländska människor som har sett “Great Island”, och du kan vara den första som paddlar här. Vi åker tillbaka för att övernatta i vårt basläger.

Cirka 15 km med tomma kajaker.

Dag 11 (paddlingsdag 9)
Efter att ha tagit ner baslägret hämtas vi med båt. Vi kommer att gå igenom några andra trevliga ögrupper och komma till mynningen av “Great River” där vi kommer att stanna vid kristna och muslimska byar. Här kommer du att träffa Matbat-folket som bodde i inlandet av Misool och som kommer att guida oss dagen efter i djungeln. Vi kommer också att besöka skolan och lämna presenter. Efter lunch går vi i de färdiga kajakerna och börjar paddla uppför ”Great River”. Vi fortsätter maximalt 20 km upp i floden och sätter upp ett basläger i djungeln. Möjligt att ha uppfriskande bad i sötvattenfloden.

2 nätter camping i detta basläger i djungeln.

Cirka 17,5-20 km med fulla kajaker

Dag 12 (paddlingsdag 10)
Om det är möjligt att se paradisfåglar kommer vi att inleda med det tidigt på morgonen. Med Matbat-guiderna kommer vi att vandra i djungeln och kanske kommer vi att se skogskengurur, vildsvin och många fåglar. Vi vandrar, om möjligt, upp för en hög bergsbacke med utsikt över ön Misool. Tillbaka via ett vattenfallsområde där kan vi simma i och under vattenfallet. Vi kommer också att besöka en gammal övergiven Matbat-bosättning som inte har använts sedan 1940-talet. Mindre grottor kan också finnas på programmet.

Vandringsdelen blir 3-5 km lång. Vi äter lunch och efteråt sätter vi oss i kajakerna för att utforska den övre delen av floden. Det finns mer och mer forsande vatten långt upp, så vi får se hur högt vi kan gå. Om du föredrar mer kajakpaddling kan vi göra det med de som vill (istället för vandring på morgonen). Tillbaka till baslägret för en natt i tält i djungeln.

Cirka 10-15 km med tomma kajaker.

Dag 13 (paddlingsdag 11)
Vi tar ner vårt basläger och packar kajakerna för att återvända till havet. Vi hämtas med båt vid byarna vid flodmynningen och äter lunch där. Båttransporten tar oss till en bra homestay nära byn Yellu. Eftermiddagen kommer att vara avkopplande och uppfriskande vid homestayen. Middag och en natt hemvist.

Cirka 17,5-20 km med fulla kajaker

Dag 14
Vi packar in vår utrustning och tar båten till Yellu tidigt på morgonen. Färja tillbaka till Sorong klockan 8. Vi anländer till Sorong cirka kl. 14. Vi går eller tar en taxi till hotellet. Avslutningsmiddag och sightseeing / shopping efter middagen. Tid för feedback på kvällen.

Dag 15
Detta är slutet på resan. Deltagarna som flyger ut på eftermiddagen har fortfarande möjlighet att besöka den lokala marknaden på morgonen. Om du har ett senare flyg är det sista att vi erbjuder dig en traditionell lunch. Resans slut.

* Båtsupport vid långa överfarter eller transportsträckor

Priset täcker alla kostnader från den dag turen startar och till den sista dagen av turen i enlighet med vår resplan (se datumen på fliken Översikt).

 • flygplatstransfer från och till flygplatsen
 • två nätter på 4-stjärnigt hotell i Sorong i 2-personers rum (turens första och sista natt)
 • Färjetransport från Sorong till Misool och tillbaka
 • övernattning på homestays och i basläger under paddlingen
 • All kajakutrustning (kajak, kapell, paddel, flytväst etc.)
 • All campingutrustning (tält med en liten fläkt, liggunderlag, batterier för laddningskameror etc.)
 • Raja Ampat marinparkstillstånd
 • Indonesiska engelsktalande guider
 • Frukost, lunch och middag ingår varje dag utom dag 1 (endast lunch och middag) och dag 15 (endast frukost och lunch).

Ingår inte i priset:

 • flygbiljetter till Sorong och tillbaka
 • hotellvistelser och andra kostnader på väg till Sorong
 • eventuella kostnader för visum eller flygplatsskatter
 • reseförsäkringar
 • vaccinationer
 • alkoholhaltiga drycker
 • fickpengar för souvenirer och annan personlig shopping
 • snorkelutrustning
 • enkelrum tillägg
 • tvätt, WIFI och andra personliga föremål

Detaljerad specifikation på begäran.

Vi förhandlar fram de bästa priserna för logistiken för resorna och tillstånden för att campa med de lokala byarna som äger öarna och guidar dig till de mest minnesvärda platserna. När du bokar dina flyg själv har du friheten att planera in aktiviteter före eller efter paddlingsturen. Vi ger dig gärna tips om vad du kan se före och efter våra resor och hjälper dig vid behov med bokningarna.

VEM ÄR TURERNA FÖR? Du måste ha erfarenhet av att paddla en kajak i flera timmar i ett sträck och erfarenhet av camping om du deltar i vår långa avancerade tur. Du måste också kunna simma. Värmen och luftfuktigheten kan vara tuffa i början, men de flesta vänjer sig på några dagar.

VACCINATIONER & HÄLSA
Du måste fylla i vårt frågeformulär om din hälsa och eventuella mediciner innan resan. Detta är viktig information för guiderna i det osannolika fallet att något skulle hända dig under resan. Misool ligger isolerat och långt ifrån sjukhus och vård av västerländsk standard. Kontrollera också dina tänder så att du inte får tandproblem under turen.

Vaccinationer
Rådfråga alltid din läkare om de vaccinationer som behövs innan du reser.

 • Vi rekommenderar att du vaccinerar dig mot Hepatitis A + B och kanske även Japansk encefalit (särskilt om du besöker andra platser i Indonesien innan du padlar med oss).
 • Raja Ampat är ett riskområde för malaria, men den är inte så utbredd. Vi rekommenderar ändå medicin som skyddar mot malaria. Det är bra att prova olika märken av förebyggande läkemedel hemma innan du reser så att du vet om medicinen ger dig otrevliga biverkningar. Det är mycket individuellt hur läkemedlen påverkar dig.
 • Att undvika myggbett är det enda skyddet som finns mot denguefeber, så ta med skyddande kläder och ett bra insektsmedel.
 • Du bör också överväga tyfoidvaccin och koleravaccin (koleravaccinet kan också skydda dig mot ”turistdiarré)
 • Kontrollera att din stelkrampsvaccination är i kraft.

Du kan läsa mer här: Mer om vaccinationer på Stay Raja Ampat

Hygien
Handhygien är av största vikt när du reser i Raja Ampat. Var försiktig med okokt mat och frukt utan skal.

Medicinsk utrustning
Våra guider har ett stort läkemedelspaket och utrustning för första hjälpen med sig på varje resa. Vi har också mediciner som fungerar för flera tropiska sjukdomar, magproblem, hudproblem, sår, bett och så vidare. Det är dock viktigt att du tar med dig tillräckliga mängder av alla specifika mediciner du behöver, och att du kontrollerar att det är lagligt att ta med dem till Indonesien.

Räddningsplan och evakuering
Vi har en räddningsplan som vi uppdaterar kontinuerligt. Om en deltagare måste evakueras omgående kan vi använda en transport med motorbåt till sjukhuset i Sorong. Evakueringen kan också utföras med expressfärjan om färjan avgår den dagen (endast 3 dagar per vecka). Du bör vara medveten om att det är svårt att ordna en snabb evakuering från Misool till Sorong. Räkna med 12 timmar om vi får en motorbåt från Sorong och tidtabellen för expressfärjan inte matchar. Om vi ​​har ett verkligt akut behov av evakuering är en motorbåt det enda mer pålitliga alternativet. Möjligheten att få en helikopter är nära noll. En helikopter är också troligtvis inte snabbare än en motorbåt. Det uppkom en nödsituation i oktober 2019 då en person som vandrade ensam på Misool (inte vår kund) hade problem och skickade ett SOS, men ingen helikopter kunde flyga in på flera dagar! Det finns också mycket få platser att landa, utom på byarnas fotbollsplaner. Stränderna är få och för små/smala och för nära träd. Det finns en lokal byläkare för icke-akuta fall. Guiderna har utbildning i första hjälpen, och en har militär expeditionsutbildning för akuta fall och evakuering.

SOL OCH SOLSKYDD
Solen är riktigt stark nära ekvatorn så se till att ta med en flaska god solskyddsmedel. Använd korallvänliga solskyddsmedel eller solskyddsmedel som inte skadar livet i havet. Kontrollera att produkterna inte innehåller oxibenson eller octinooxat eftersom dessa förstör koraller och skadar marint liv. Produkter med nanozink anses dåliga för hälsan. Vi rekommenderar märket Aethic sôvée 40 utan pigment eller andra produkter med ren titanoxid/zinkoxid som solskyddsmedel. Vi har använt Aethic sôvée 40 under flera säsonger och det har varit väldigt bra, hållbart och vattentåligt. Det används av surfare och är inte oljigt, fett eller klibbigt och lämnar inte vita märken på kläder etc.

Aethic sôvée spf 40 https://aethic.com/product/aethic-sovee-40spf/

Du bör också skydda dig mot solen med blusar med långa ärmar och byxor med långa ben. En bra vidbrättad hatt rekommenderas också.
Mer om kläder se PERSONLIG UTRUSTNING samt KLÄDER OCH KULTUR.

PASS & VISUM

Se till att ditt pass är giltigt i mer än 6 månader när du kommer in i Indonesien. Personer från EU får visum i 30 dagar gratis vid gränsen. Det är också fallet för medborgare från 140 länder inklusive Storbritannien, Schweiz, Norge, USA, Australien, Kanada och Nya Zeeland. Observera att du inte kan förlänga gratisvisumet du får vid gränsen utöver en 30-dagars vistelse.

Om du tänker stanna i Indonesien längre än 30 dagar måste du köpa ett visum vid ankomst som är giltigt i 30 dagar och kan förlängas en gång i ytterligare 30 dagar. Ett alternativ är att ansöka om turistvisum på din lokala indonesiska ambassad innan du reser (för en 60-dagars vistelse, och det kan förlängas två gånger med 30 dagar). Vi rekommenderar att du kontrollerar alla detaljer med den indonesiska ambassaden i ditt land eftersom reglerna kan ändras med kort varsel.

RESEFÖRSÄKRING
Du måste ha en giltig reseförsäkring som försäkrar dig under kajakpaddling utomlands om du till exempel blir sjuk, hamnar i någon olycka eller förlorar din utrustning eller ditt bagage. Vi har inga försäkringar för våra gäster, så det är viktigt att du ser till att du är ordentligt försäkrad innan din resa. Vi kommer att kräva bevis på din försäkring före din avgång.

PERSONLIG UTRUSTNING
Du kommer att få en mer detaljerad utrustningslista innan resan.

 • Solhatt eller tropisk hatt
 • Mörka solglasögon
 • Vattenblåsa för vår flytväst. En 1,5-liters blåsa är den bästa storleken, max 2 liters blåsa. Alternativet är flera plastflaskor.
 • Paddelhandskar (korta eller heltäckande)
 • Tropiska kläder, täcker hela kroppen vid behov
 • Badkläder, täcker hela kroppen vid behov
 • Eventuellt lätt regnjacka
 • Korallskor för kajakpaddling/simning (Camaro Coral Sea är bra)
 • Sandaler, flip flops, Crocs eller liknande skor för basecamp (tillval)
 • Ventilerade joggingskor eller tåskyddade sandaler för vandring (Keen H20 är ett bra märke) • Sittdyna för kajaksitsen om du vill sitta mer bekvämt
 • Vattentäta väskor för kläder och personliga saker som böcker, elektronik etc.
 • Vattenpåsar/behållare totalt 15-20 liter
 • IKEA FRAKTA, 2-3 blå bagage påsar med dragkedja. Du behöver dem för att transportera utrustningen ut till Misool, för att lagra din utrustning i lägret och i kajaken. Också användbar som en stor ryggsäck
 • Kudde med örngott
 • Silkeslakan t.ex. Sea to Summit med stretchinsatser passande Exped LXW madrass (197x77x12 cm)
 • Flygfilt eller liknande, t.ex. IKEA VITMOSSA
 • Pannlampa (gärna med uppladdningsbara AA- eller AAA-batterier)
 • Snorkelutrustning
 • Resehandduk
 • Toalettväska med allt för personlig hygien/tandvård/mediciner etc.
 • Korall- och marinsäker solskydd VIKTIGT: inget med oxibensone eller oktinoxate
 • Myggmedel
 • Malariaprofylax
 • Vattenflaskor (om du inte har en vattenblåsa för flytvästens ficka)
 • Bestick, till exempel en lång sked Sea to Summit eller annat märke
 • Tallrikar för fisk/ris och frukost
 • Fiskeutrustning om du vill fiska

PADDLINGSUTRUSTNING
Kajakerna vi använder under turerna är polyeten Whisky 16 versioner från Swedish Point 65. Vi har också Point 65:s dubbelkajak Doubloon i polyeten för turer med båtsupport. Under säsongen 2020/2021 kommer vi att också att ha några kompositkajaker. Vi har några större Whisky 18, de passar långa personer över 1,95 cm. Vi kommer också ha den roliga dubblekajaksversionen DoubleShot för par och familjer. Denna större dubbelkajak är så nära du kan komma en singelkajak. Några små Cappuccino-kajaker som är lämpliga för små eller unga personer finns också. Alla kajaker är designade av Nigel Foster utom Doubloon. Paddlarna är lätta paddlar (Point 65 SuperTourer, Nigel Foster GS, Kayak Sport Sea Touring, Epic Mid Wing full carbon etc.). Vi kommer också att få några grönländska paddlar av Gear Lab för säsongen 2020/2021. Flytvästarna av god kvalitet är designade av Nigel Foster och har en ficka för en vattenblåsa och flera fickor för radio, kameror etc. Vi har flytvästar i 3 olika storlekar. Kapellen är alla i nylon med justerbart midjeband. Vi har walkie talkies som passar i flytvästens ficka för alla deltagare. Guiderna har kombinationsradios för att säkerställa god kommunikation och guidning under paddlingen.

KARTOR
Det finns inga andra bra användbara kartor för Misool utom satellitkartor. Inga GPS-kartor eller sjökort kan användas, eftersom de inte alls stämmer. Om du vill skriva ut några kartor bör du använda satellitkartor. Se till exempel Google Earth, eller för bättre färg och kontrast Apple Maps (välj satellit). Ta skärmbilder av ökedjan i Apple, eller skriv ut direkt från Google Earth, vilket är lättare. Vi kan skicka en länk till satellitkartorna som vi har förberett för dig. Du måste ta med dig ett eget kartfodral.

KLÄDER OCH KULTUR
Västra Papua är inte något speciellt strikt muslimskt område. Kvinnliga deltagare behöver inte täcka mer än hemma, och våra muslimska kajakguider är redan vana vid ”svensk nakenhet”. Byt inte kläder och exponera dig själv på båten eller vid stränderna. Bikini/shorts är ok när man campar och i Sorong är normala sommarkläder lika bra som hemma.

VÅRA GUIDER OCH ASSISTENTER
Vi har de bästa kajakguiderna i världen, och du kommer att älska dem också! Våra två indonesiska kajakguider talar utmärkt engelska. De är unga, mycket erfarna paddlare och guider och vana vid västerländska deltagare. En eller båda leder turerna, beroende på hur många deltagare turerna har. På vissa turer kommer de att ha sällskap av våra gästguider. Nigel Foster och hans fru Kristin Nelson deltar i på 2-3 turer varje år. Den svenska äventyraren Sören Kjellkvist guidar också årligen turer för oss i mars och april. Nicklas Millegård, som är grundaren av Millekul Adventures, kommer också att guida några turer. Läs mer om alla guider på sidan OM OSS.

Guiderna tar alltid de slutliga besluten om rutten beroende på vädret och andra omständigheter. Guiderna förhandlar med lokalbefolkningen och svarar på alla dina frågor. Tveka inte att informera guiderna om du har några hälsofrågor under resan som behöver uppmärksamhet. Vi har också assistenter från de lokala byarna. De deltar i paddlingen och hjälper till att sätta upp lägren, göra mat, städa och andra nödvändiga saker. Vänligen respektera att de indonesiska guiderna och assistenterna ibland kan behöva en egen stund för att be.

KOMMUNIKATION

Internet och telefoner

Signalstyrkan är utmärkt i områdena runt Sorong. På hotellet i Sorong, där du bor före och efter våra resor, finns det WiFi som för det mesta fungerar bra. På färjan halvvägs ut till Misool kommer 4G-nätet att försvinna. I Misool kan du få in 3G i vissa byar, men mestadels bara en långsam GPRL-signal eller ingen signal alls. Det finns med andra ord inget behov av att köpa ett lokalt SIM-kort för din telefon, såvida du inte planerar att stanna längre i Raja Ampat eller andra delar av Indonesien.

Telkomsel är för närvarande den enda nätverksleverantören i Raja Ampat. Telkomsel marknadsför olika SIM-kort, men de vanligaste förbetalda är SIMPATI och HALO. HALO är endast för data.

Satellittelefoner

Guiderna har 2 satellittelefoner med sig på turerna. Du får numren för telefonerna innan resan ifall din familj eller vänner behöver kontakta dig (endast för att skicka meddelanden, inga samtal). Om du vill skicka ett sms eller ringa ut är det möjligt för en extra kostnad på 0,50 USD per sms och 2 USD/minut för ett röstsamtal.

PENGAR OCH BANKOMATER
Du behöver inte mycket kontanter om du inte dricker mycket öl och köper många souvenirer. Nästan allt ingår i priset för våra tvåveckorsturer. Så med ett uttag på 2,5 miljoner IDR klarar du dig bra i början av resan. Det finns många pålitliga bankomater i Sorong som fungerar med Visa och MasterCard. Du bör använda uttagsautomater som ger dig 100 000 IDR-sedlar, med ett uttag på högst 2,5 miljoner IDR. Se till att det finns en dekal som anger 100 000 Rp. Uttagsautomaten fungerar på engelska när du använder ett utländskt kort. Våra guider kan hjälpa dig om du behöver hjälp. Du kan också ta ut pengar i bankomater i Jakarta eller Makassar.

ALKOHOL
En öl på hotellet kostar 70-80 000 IDR, på en restaurang cirka 50 000-60 000 IDR för 330 ml. På en stormarknad cirka 25 000-28 000 IDR per 330 ml. Lägg till 10 000 mer för en större 500 ml öl på en restaurang och 5 000-7000 mer på en stormarknad. Kostnaderna för drycker är desamma i butiker och restauranger.

SOUVENIRER OCH INKÖP
I Misool kan du köpa halsband av pärlemor för cirka 200 000 IDR halsbandet. Vi säljer specialdesignade kajakfigurhalsband, fråga våra guider om du vill veta mer. Sarongs har varit en populär souvenir att köpa i byarna i Misool och de är från 50 000 IDR. Du kan också köpa extra snacks, kex och kall dryck i bykioskerna, de kostar cirka 10 000 IDR. I Sorong är T-shirts och traditionella Papua-väskor cirka 100-150 000 IDR. Halsband med snäckskal etc. 40-50 000 IDR. Härliga Papuanska Batik-skjortor kostar mellan 250 000 och 400 000 IDR. De säljer också fina kjolar, blusar, klänningar eller dukar med samma papuanska batikmönster. Du kan också köpa löst tyg per meter. En machete kostar 150 000 till 200 00 IDR. Naturligtvis finns det mycket dyrare souvenirer som krokodilväskor eller pärlhalsband osv. Om du vill köpa dem kan du ta ut mer pengar från bankomaten när du kommer tillbaka från turen eftersom vi kommer att handla souvenirer efter vår sista middag då vi återvänt till Sorong. Vi kommer också att åka till den lokala marknaden den sista dagen, eller på eftermiddagen dagen innan så att de som flyger tidigt på morgonen kan se marknaden. På den lokala marknaden kan du hitta nästan vad som helst. Köp inte souvenirer tillverkade av några hotade arter.

DRICKS
Guiderna och assistenterna har rättvisa löner och förväntar sig inte dricks. En extra present uppskattas ändå alltid om du gillar deras arbete. Du kan också ge dricks åt båtmännen, 100 000 Rp vardera (1-2 av dem) om du vill. Dricks bör betalas i rupiah eftersom möjligheterna att växla utländsk valuta är begränsade i Raja Ampat.

GÅVOR TILL BYSKOLORNA

Vi kommer eventuellt att besöka två byar under vår tur, en muslimsk by och en kristen by. Skolorna har begränsad budget och saknar många skolsaker. De har särskilt frågat oss om vi kunde hjälpa dem med sportutrustning och engelska böcker med bilder för de minsta barnen 6 till 8 år. Andra typer av skolutrustning (världskartor, pennor, hopprep etc.) uppskattas också.

BOENDE UNDER TURERNA

Hotell och homestays
Vi kommer att bo två nätter på ett mycket bekvämt hotell i Sorong (Delux Rooms). Rummen är för 2 personer (max 3 personer med en extra säng). Singelrumstillägg tillkommer om du inte vill dela rum.

I Misool kommer vi att bo på  två olika homestays. De är enkla byggnader i traditionell stil med sängar eller våningssängar och delade badrum med en delad toalett och färskt vatten i en tank för dusch. Den första homestay-natten bor vi på Panun Paradise som ligger på en ö långt ut i havet. Den andra homestay-natten tillbringar vi på en homestay på en ö närmare Yellu. Homestayarnas ägare bjuder gästerna på en enkel frukost, lunch och middag. Måltiderna är traditionella och består av ris, fisk eller kyckling och ofta ingår ägg, frukt och grönsaker.

Baslägren

Du kommer också att campa totalt 10 varav 4 i två olika basläger och resten på olika stränder i Misool. I baslägren sover vi på 12 cm tjocka Expeed basecamp-madrasser (197×77 cm) i Hilleberg-meshtält med tarpar som regnskydd. I tälten har vi en fläkt och ett batteri som du också kan använda för att ladda dina telefoner och småelektronik som kameror. Vi laddar de stora batterierna i tälten med marina solpaneler. I baslägren ligger toalettgropen och ”duschen” i skogen nära lägret. Vi äter Lyofoods högkvalitativa frystorkade mat eller/och köper fisk och skaldjur från de lokala fiskarna om möjligt. Du får också kaffe, te, ägg, snacks och frukt. Vi använder flera Primus gaskök med hög kapacitet för att koka vatten och steka fisk etc.

VATTNET PÅ TUREN
Vi tillhandahåller allt dricksvatten du behöver under turerna. Det mesta av dricksvattnet, som filtrerats och UV-behandlats, köps från en lokal vattenanläggning i behållare som rymmer 19 liter. I baslägret i djungeln använder vi Katadyn-filter för att rengöra sötvattnet som tas från en källa i skogen. Vi förser dig med en liten flaska som du kan återfylla. Vi köper inga andra vattenflaskor för engångsbruk på grund av miljöskäl. Drick inte vattnet från kranen på hotell, homestays eller restauranger.

LÄMNA INGA SPÅR ELLER NÅGOT AVFALL
Vi strävar efter att minimera mängden avfall vi producerar på våra turer. Allt avfall som vi producerar då vi bor i baslägret och homestayerna, och allt skräp som vi kan plocka när vi paddlar, transporteras till vår hembas på ön Panun. Vi samarbetar med Bank Sampah Sorong Raya (Waste Bank) för att organisera hanteringen av vårt avfall. Varje månad hämtar deras rangers vårt sorterade avfall från Panun. Avfallet transporteras till Sorong och sorteras och behandlas korrekt. Det enda vi lämnar efter oss är fotavtryck i sanden och foton på våra minneskort!

ELEKTRONIK OCH HUR DU SKÖTER DEN
Elektronisk utrustning, som kameror och mobiltelefoner, kan skadas allvarligt av det salta vattnet, den höga luftfuktigheten och sanden. Vi rekommenderar att du bara använder vattentäta kameror i kajakerna. De ska sköljas noggrant i färskt vatten om de används när du snorklar eller paddlar. Överväg att ta med en separat vattentät väska till kameran och några kiselförpackningar för att torka ut fukten som kan komma i kameran. All elektronisk utrustning och batterierna som vi lånar dig under turen bör alltid förvaras i vattentäta påsar när de inte används.

SNORKLING
Raja Ampat har så mycket liv under ytan och är en av de bästa platserna att snorkla i hela världen! Du måste ta med din egen snorkelutrustning (mask och fenor) om du vill snorkla. Vi har tid att snorkla minst en gång om dagen. Snorklingen är bäst under resans fyra första dagar. Ibland kan vi hoppa i direkt från kajaken.

FARLIGA DJUR
Även om dina chanser att möta verkligt farliga varelser på land är mycket låga, bör du alltid vara försiktig när du utforskar. Rör aldrig vid några spindlar, krabbor, bläckfiskar eller ormar om du råkar stöta på en.

Gå aldrig barfota: Om du utforskar sandstränder eller karstklippor vid lågvatten bör du aldrig vara barfota. Det finns massor av djur som rockor och stenfisk som ligger dolda och väntar på att vattnet ska återvända.

Saltvattenskrokodiler: Vi paddlar upp i mangroven i Misools djungel och det finns en liten möjlighet att möta några små saltvattenskrokodiler. Vi är dock mycket försiktiga och simmar aldrig i mangroven.

Havsormar: Det är möjligt att du kan stöta på en havsorm när du snorklar och även om vissa är mycket giftiga, de är inte aggressiva. Håll dig lugn och låt inte ormen känna sig hotad så är det ingen fara.

Ormar: Vi har nästan aldrig någonsin stött på ormar i Misool, men det är alltid bra att vara försiktig när vi går i djungeln.

Brännmaneter: Under alla våra resor har vi bara en gång haft ett fall att en person som stått på grunt vatten i en lagun blivit bränd av en kubmanet (box jellyfish), så kubmaneter är inte vanliga i Misool. Vi har hett vatten och vinäger och kan ge första hjälpen om detta händer igen. Att ha täckande kläder då du snorklar är ett bra skydd mot eventuella brännmaneter.

PROBLEM, förseningar och frågor
Problem i sista minuten?

Kontakta Millekul Adventures på telefon 72 540 2131
Skype: nicklas@millekul.se

nicklas@millekul.se

Hur bor vi på paddlingen?2020-06-10T16:37:39+02:00

– Vi bor i tropiktält (i mesh) med en regntät tarp över. I tälten har vi 12 cm tjocka liggunderlag med kudde, sidenlakanpåse på madrassen som du kompletterar med din egna flygfilt för svalare nätter. I tältet har vi också en liten batteriladdad fläkt som kyler ner på natten.

  Interested in the following trips: (required)
  number, dates or category/categories

  Recensioner

  Den största äventyrsresan jag någonsin gjort! Totalt magisk natur. Besökte Misool i januari 2019. Mycket professionella turarrangörer och guider, med hög kompetens. Också mycket vänliga! Millekul erbjöd en fantastisk service redan före resan, med värdefull information och goda råd som gjorde att det kändes mycket tryggt. SÅ glad att jag deltog!
  Irene Björk, Falun
  Millekul arrangerar fantastiska kajakresor i Misool. De känner området som ingen annan och deras guider är helt enkelt bäst. Jag deltog i en 9-dagars kajaktur i januari 2019 och det var utmärkt. Fantastiskt lagunpaddling, grottor, utsikt från bergstoppar och paddling i jungeln som var mycket annorlunda. Vi bodde i hyddor och i tält längs rutten och allting fungerade utmärkt. Jag skulle gärna delta på nytt!
  Jette Gustafsson, Stenungsund
  Vilken resa! Vi deltog i turen utan båtsupport och älskade det helt. Jag är en medelmåttig paddlare men reste med min styvmamma som var nybörjare. Vi hade inga problem. Som sagt måste du klara av med den varma och robusta campingen. Resplanen var en dröm. Värt att titta på videon på deras webbplats. Snorklingen var fantastisk! Ett par promenader till utsiktsplatser! Simmade i en sjö med sötvatten med icke-brännande maneter. Paddlade upp en flod för att sova i djungeln. Vattnet var underbart! Guiderna var fantastiska. Deras utrustning var av högsta kvalitet. Maten var frystorkad. När du kommer dit kommer du att se varför det är för varmt och avlägset för att ha annan mat. Jag blev också imponerad av vilken bra karriär detta ger för de 3 guiderna.
  Rebecca Sheeran från Alaska (mars 2020)
  En professionellt arrangerad kajakresa som antingen kan vara så utmanande som du vill eller annars som du vill göra den. Misool är en fantastisk plats om du är naturintresserad, full med intressanta växter och fåglar. Det är den enda plats i Indonesien där jag kunnat simma i kristallklara floder.
  Jules Crawshaw från Nya Zeeland
  Åkte dit, Misool i feb/mars 2018. En riktig äventyrsresa som jag rekommenderar varmt. Cool!
  Göran Elfverson från Uppsala, Sverige
  Jag har varit till Misool två gånger och paddlat med Millekul. Första gången tre veckor 2017 och jag bara älskade dem, en helt magisk upplevelse. Det var därför jag åkte tillbaka och gjorde en tre veckors kajakpaddling 2019. Kan verkligen rekommendera Millekul.
  Henric Månsson från Kristianstad, Sverige
  Om du har råd med kostnaden? Detta är en ”en gång i livet” -upplevelse! Ingen tar dig närmare underverken i karstöparadiset Misool. Från den dag du sätter din fot på flygplatsen i Sorong i Västra Papua, Indonesien är allt betalt, och allt tas om hand. Fyrstjärnigt hotell i Sorong. Marinparkstillstånd, alla transporter, logi, mat och snacks. Indonesiska engelsktalande och internationella paddlingsguider. Och de känner verkligen till området och det lokala folket. Jag blev också imponerad av utrustningen: svenska märkeskajaker och -tält. Höjdpunkter var havssköldpaddor vid Panun-grottorna, manetsjöarna, korallreven och labyrinten av karstöar; och du är mitt i allt. Kom bara ihåg att ta med tillräckligt med solkräm och myggmedel.
  Sigurd Wenneberg från Oslo, Norge
  Allt var kanon! Helnöjd med min tripp och jag tror att du (Millekul Ab red. anm.) har fått samma respons från övriga deltagare. Gruppen kom fantastiskt väl överens från första stund och vi hade det riktigt bra tillsammans hela tiden. Skildes åt som mycket goda vänner!
  Thomas Olsson från Helsingborg, Sverige
  Det är svårt att nämna bara ett favoritögonblick från denna resa eftersom allt var så vackert. Guiderna på vår tur var utmärkta, och vi kände oss trygga och omhändertagna. De förutsåg våra behov och gav oss en underbar upplevelse! Om du är angelägen om att utforska orörda hav och vill ha ett äventyr där du också utforskar din själ, är denna arrangör definitivt för dig! Jag skulle absolut rekommendera Millekul Adventures, och planerar att åka tillbaka för en längre tid.
  Mary Fitzgerald från Alaska (mars 2020)
  Till toppen